heibel in de Coronatiestraat

Integrale Uitzending van Radio Klebnikov op Radio Scorpio van 07/03//2020. beluister ze hier in haar volledigheid:

tracklist:

pdf-bestand met een deel van de gebruikte teksten:

radio-klebnikov-weekbladen-07_03_2020.pdf

#20 van de RADIO KLEBNIKOV WEEKBLADEN bevat teksten van Adriaan Krabbendam, Astrid van Rijn, Bernard Réquichot, Bert Schierbeek, Dirk Vekemans, Eva Cox, Lanny Quarles en Olchar E. Lindsann.

daarnaast bevatten deze WEEKBLADEN ook nog volgend uiterst besmettelijk
communiqué van de Neue Kathedrale des erotische Elends:

over de Vrije Lyriek

de leesbare uitdrukking van een gevoel is een absurditeit: een gebaar kan een gevoel uitdrukken wanneer het gevoel erin gebeurt.
woorden kunnen hooguit gedachten weergeven die het gevoel heeft teweeggebracht, doen gebeuren.

verbale expressie is een historische deterioratie van de schreeuw, een verregaande verrotting van het vocale gebaar van onmacht, woede en frustratie.een vreugdekreet heeft geen verklaring nodig, geen verdere verbalisering.

daarom gebeurt de vrije lyriek ook nooit in de woorden, in hun betekenissen maar erlangs, ervan weg, er tussendoor. de Stem zingt tussen de woorden, weg van het Rot.

lyriek strandt in de woorden, verkalkt er tot schelpjes, met enkel een spoor van de Stem erin. lyriek lezen, stilletjes in je hoekje is onvoldoende om de vrije lyriek geheel tot leven te wekken. het heeft je adem nodig, het wil klinken zoals je adem, zoals dat waar je leven van afhangt.

je hoeft het niet te zingen als een diva, lyriek mag je stamelen, je mag stotteren, lispelen, kraken, kakelen, schreeuwen, fluisteren, kuchen, schuren, schrapen, horten, je verslikken, je vergissen en vloeken en haperen en wenen.

het is ook jouw leven, overigens, het leven van de lyriek: als je het hoort herken je het vast. tot in de diepste treurnis, de goorste ellende zingt het glashelder de onbereikbare toon van jouw onverwoordbaar, onverwoestbaar geluk.

de vrije lyriek heeft de woorden immers enkel nodig omdat jij die nou eenmaal nodig hebt.

NKdeE 5/03/2020