BITCHES BREW REMOTE 7.11.2020

Eerst en vooral, dit is een bijzondere dag, om niet te vergeten en aan uw kinderen te vertellen: zonet kondigde CNN aan, kopte de NYT en blokletterde de BBC: BIDEN BEATS TRUMP ! HARRIS IS FIRST WOMAN FIRST WOMAN VICE-PRESIDENT. Daar kunnen we niet anders dan enorm opgelucht over zijn. Dat is een goede zaak voor de V.S., Europa en de wereld, vooral voor het klimaat dan … Laten we hopen !

Vanavond gaan we er dan ook stevig tegen aan. De samensmelting van de oude klassieke Indiase klassieke muziek en de historisch recente Afro-Amerikaanse improvisatie traditie is onze focus voor 2 uur. Meer Kamala Harris-achtig kan het niet worden.

Als hors-d’oeuvre, een lange scheut Miles: ‘Ife’, een wonderlijk exotische opname uit 1972, waarbij de tabla, hét kleine, Indische ritme-instrument bij uitstek, complexe tempos en tegenritmes neerlegt voor de blazerijen van Sonny Fortune en Miles zelf. In 1967 zorgt Traffic er zowaar voor, dat de sitar, de Indische versie van de gitaar, door alle transistor-radiootjes schalt als dat nummer een hit wordt in Engeland en Europa. De pièce-de-resistance van vandaag is een unieke live versie van het spirituele meesterwerk van John Coltrane en zijn quartet, A Love Supreme, opgenomen aan de Azurenkust in de zomer van 1965. En zo komen we onwillekeurig terecht bij de meester van de Noord-Indiase Raga, Ravi Shankar. Van hem krijgt u voorgeschoteld: de Raga Jog, een laat-avond raga, van zijn debut-elpee uit 1956, met Ustad Alla Rakha op tabla.

We dalen weer af – hmm … alhoewel – met een jugalbandi, een duet, tussen Mahavishnu John McLaughlin en Devadip Carlos Santana, hun lichtjes astronofysische versie van A Love Supreme. Om sereen af te sluiten met een alternatieve versie, Take 2, van ‘Across The Universe’, van niemand minder dan John Lennon, uit februari 1968, net voor hij met de andere Beatles vertrekt voor een paar maand naar Rishikesh, aan de voet van de Himalaya … Enjoy !