Eastern Daze II

Op zaterdag 28 november slaan Kraak en Vooruit (ditmaal ook met Oorstof en Europalia) opnieuw de handen in elkaar voor de tweede editie van het Eastern Daze-festival, dat de brug slaat tussen etnische folktradities en hedendaagse underground.eastern2

Etnische muziek en avant-garde vinden elkaar al sinds de jaren zestig. Zo lieten westerse avant-gardepiraten als Terry Riley, La Monte Young, Angus MacLise en Henry Flint zich sterk beïnvloeden door Indiase raga’s en sufimeesters als Pandit Pran Nath. Ze zochten en vonden in deze niet-Westerse voedingsbodem van spiritualiteit, trance, verrassende instrumenten en onontgonnen muzikale stromingen een basis voor het maken van nieuwe muziek.

Minder zichtbaar, maar even ingrijpend, sloop Westerse muziek op zijn beurt binnen in niet-Westerse streken. Gitaarexperimenten van pakweg Jimi Hendrix vonden via versleten cassettes hun weg naar landen als Egypte, Libanon en Turkije en inspireerden er de Anatolische rock van artiesten als Mogollar, Erkin Koray, Omar Khorshid of Edip Akbayran. Deze laatsten dienden dan weer – dankzij talloze reissues van vergeten meesterwerken door labels als Sublime Frequencies, Finders Keepers, etc…- als inspiratie voor vele hedendaagse psychedelische rockbands.

Underground en etnische muziek herkenden bij elkaar minimalisme en het subliminale en spelen sindsdien een ‘eternal’ pingpongspel. Zo weeft de muzikale ondergrond een steeds groter net tussen gelijkgestemde maar geïsoleerde muzikale zielen en klitten splinters muziek op een verrassende manier samen tot nieuwe volksmuziek.

Niels Latomme van Kraak en Wouter Vanhaelemeesch van Vooruit komen morgen vrijdag de verbluffende Eastern Daze-line-up (Görkem Şen, Antti Tolvi,Sarah Davachi, Arnold Dreyblatt, Ashtray Navigations, Inçanlar en Karkhana) voorstellen, die Sterrenplaten allicht integraal zal vullen.

Sterrenplaten leidt u iedere vrijdag vanaf 21u door het beste wat muziek te bieden heeft, te beluisteren op Radio Scorpio: 106 fm (Leuven) of www.radioscorpio.be.

www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten