Leuven bezet en bevrijd

Radio Scorpio keert terug naar WO II

 

Radio Scorpio keert dit najaar terug naar de Tweede Wereldoorlog met het programma ‘Leuven: bezet en bevrijd’. Het is een terugblik met Leuvense verzetstrijders van weleer, voor het eerst uitgezonden in de jaren tachtig. “75 jaar geleden lijkt lang geleden, maar hun verhalen zijn relevanter dan ooit.”

 

Radio Scorpio bestaat bijna 40 jaar. Tijd dus om in het rijkgevulde archief te duiken. Dit seizoen zendt de Leuvense zender de reportagereeks ‘Leuven: bezet en bevrijd’ uit, over het verzet in Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het betreft reportages van VRT-journalist Ben Vanheukelom, die begin jaren tachtig zijn eerste radio-ervaring opdeed bij Scorpio.

 

“Ik herinner me nog de making of van die reportages”, vertelt Jan Verstrepen, sinds 1984 actief voor Scorpio. “Ben wou met oud-strijders gaan praten, en die gaven hem na elk interview nog meer namen om te interviewen. Het werden uiteindelijk acht afleveringen van om en bij een uur. Gemaakt met een cassetterecorder, waarvan de opnames nadien letterlijk geknipt en geplakt werden op spoelen.”

 

“75 jaar geleden lijkt lang geleden, maar oorlogsverhalen zijn relevanter dan ooit”, duidt Verstrepen. De radiomaker ging op zoek naar de historische uitzendingen en vond ze terug bij essayist Eric Min (die indertijd de aanzet tot de serie heeft gegeven). Verstrepen heeft ze daarop gedigitaliseerd, wat zo’n week tijd in beslag nam.

 

Acht zondagmiddagen

 

De reportagereeks omvat acht afleveringen, waarvan de eerste zal worden uitgezonden op zondag 9 oktober (13-14u). Elke week volgt de zaterdag erop een heruitzending, ook tussen een & twee ‘s middags.img_2458_1

 

In de negende en laatste uitzending halen we de maker van de reportages terug naar ’t STUK. Het betreft VRT-journalist Ben Vanheukelom, die sinds jaar en dag reporter is bij Radio 1. Hij blikt op zondag 4 december terug op de opnames van weleer.

 

Radio Scorpio is de oudste onafhankelijke radiozender van België die vandaag nog in de ether is. Het is een van de drie zenders in ons land die geen reclame uitzendt. Luisteren kan via 106 FM in Leuven en de online stream: http://www.radioscorpio.be/luister !