This Is Not This Heat in Vooruit (vrijkaarten)

Afbeeldingsresultaat voor "this heat"This Heat is een van de absolute grondleggers van de hedendaagse post-punk, avant rock, noise rock en post-rock. De groep bestond een luttele zes jaar en bracht slechts twee albums – ‘Health & Efficiency’ en ‘Deceit’ – en een ep uit. Dat was meer dan genoeg om een nieuwe vorm van DIY avant-garde rock te creëren. Anno 2017 zijn ze terug, live geruggensteund door een allstar band met leden van Hot Chip en Thurston Moore Band. En meteen passeren ze in Vooruit voor hun enige Belgische halte.

De band werd opgericht in 1976 in Londen door het trio Charles Bullen, Gareth Williams en Charles Haywarth. Het geluid van de band is moeilijk te categoriseren. Je hoort ambient soundscapes gemaakt met tape loops, polyritmische percussie, brutale noise uitbarstingen en tegendraadse met dub doorspekte avant-rock. Onconventioneel, vernieuwend en baanbrekend: het geldt allemaal voor dit trio.

This Heath ontwikkelde met live optredens en lofi home recordings een compromisloos geluid dat nu nog even origineel en uitdagend klinkt als toen. In 1982 hield het drietal het voor gezien en concentreerden ze zich op nieuwe projecten zoals Circadian Rythms en Camberwell Now. Haywarth ging solo en speelde nog bij The Raincoats. Gareth Williams overleed in 2001.

Exact 40 jaar na hun eerste show in ‘76 traden Haywarth en Bulen in 2016 terug samen op onder de naam This Is Not This Heat. Vergezeld van een rist ronkende namen – Thurston Moore (Sonic Youth), Alexis Taylor (Hot Chip) en Daniel O’Sullivan (Grumbling Fur) – kwamen ze vrolijk hun muzikale erfenis tackelen. Die legendarische wederopstanding smaakte naar meer.

Daarom speelt This Is Not This Heat in 2017 een beperkt aantal concerten, met als enige Belgische halte Vooruit, op zaterdag 1 april. Live worden Haywarth en Bulen bijgestaan door Alexis Taylor (Hot Chip), Chris Cutler (Henry Cow), Alex Ward en James Sedwards (Thurston Moore Band). Geloof ons: this is gonna be good! En: Je kan deze vrijdag vanaf 9pm vrijkaarten winnen in Sterrenplaten!

Live luisteren is m.a.w. een goed idee, via Radio Scorpio, ofwel via 106.0 fm (Leuven), ofwel via www.radioscorpio.be. De vorige uitzending – met onder meer een interview met Helm (en exclusieve track), Gonzo (Circus) op bezoek en de nieuwe Dead Neanderthals LP – kan je hieronder herbeluisteren.