Roy Montgomery in Sterrenplaten

Image result for roy montgomery carRoy Montgomery is een gitarist en academicus uit Nieuw-Zeeland. Hij bracht tal van soloreleases en samenwerkingen uit op labels als Kranky, Stillbreeze en VHF en is de architect van een zeer invloedrijke, breed uitgesmeerde drone-esthetiek die psychedelische abstractie linkt aan pastoraal minimalisme.

Na een stille periode maakte hij een comeback in de jaren ’90, met onder andere samenwerkingen met Flying Saucer Attack, Bardo Pond (Hash Jar Tempo) en Chris Heaphy (Dissolve).

Een nieuwe stille periode werd enkel onderbroken door een album met Grouper (die Montgomery als een belangrijke invloed noemt), betrokkenheid bij Torlesse Super Group, en een paar thematische variaties voor filmsoundtracks.

Onverwachts verscheen hij opnieuw in 2016 met R M H Q (ook bekend als Roy Montgomery’s Headquarters) op Grapefruit/Ba Da Bing. Deze vier tegelijkertijd gereleasete albums markeerden een terugkeer naar zijn kenmerkende pastorale gitaarstijl, met het zeldzame geluid van zijn zangstem er aan toegevoegd. Luisteren naar zijn werk is altijd een viscerale ervaring, met zich herhalende fases van opzwellen en afsterven, die de luisteraar onderdompelt in het cyclische verhaal van zijn composities.

Dezer dagen staat Roy Montgomery zeer uitzonderlijk (en met dank aan Liz Harris) in Europa, waarvan vorige week in Les Ateliers Claus. Uiteraard stond Sterrenplaten klaar stond voor een interview: Op Roy’s bedrand hebben we het over de huidige mini-tour, Vlaamse primitieven, nieuw werk op stapel en veel meer. Met een streepje muziek recht vanuit Les Ateliers Claus, en gelijk ook het hele uur aan de Nieuw-Zeelander gewijd.

Luister live komende vrijdag via 106fm of www.radioscorpio.be.

In tussentijd kan je je (hieronder) misschien opwarmen aan een herbeluisterbeurt van de vorige Sterrenplaten: deze met EXO 3 op Ekster, Eastern Daze IV (deze week in de Vooruit), Boy Harsher, Les Filles De Illighadad, Ed Dowie, 21 Savage, Offset & Metro Booming, Roland Kayn, de Diggin’ In The Carts’ compilatie, Funkadelic, NSRD op Stroom en meer.