Sterrenplaten: Susan Alcorn Mixtape

Het is een hele eer om komende vrijdag in Sterrenplaten een mixtape te laten horen van niemand minder dan Susan Alcorn. Susan Alcorn zorgde ervoor dat de pedal steelgitaar haar traditionele rol in countrymuziek ver zou overstijgen. Na eerst warm gelopen te hebben in Texaanse country & westernbands, begon ze het vocabularium van haar instrument uit te breiden dankzij haar studies van 20e eeuwse klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Al snel wist ze een persoonlijke stijl te vormen die beïnvloed werd door free jazz, avant-garde klassieke muziek, Indiase raga’s, inheemse tradities en folk uit alle uithoeken van de planeet. Begin jaren negentig begon haar muziek een invloed te vertonen van de holistische “deep listening” filosofie van Pauline Oliveros. Toen haar platen een cultstatus kregen, verhuisde ze naar Baltimore, Maryland.

Foto (c) Geert Vandepoele

Ze is nog steeds een sleutelfiguur in de vrije improvcene. Recentelijk deelde ze podium en releases met onder meer Joe McPhee, Ken Vandermark, Mary Halvorson, Bill Nace, Chris Corsano en had in een Corona-vrije wereld op zondag 24 mei samen met trompettist Nate Wooley in de Oostendse Kaap/Vrijstaat O. gestaan met hun geweldige ‘Columbia Icefield’ LP. Afgelopen vrijdag kreeg ze bovendien nog een machtig eerbetoon op het label van Stephenen O’Malley met ‘The Heart Sutra‘ waar Janel Leppin Susan’s muziek via een live ensemble interpreteert en arrangeert.

Over de mix laten we Susan zelf aan het woord: “The mixtape is a collection of songs that I like to listen to – some are experimental or jazz, some classical, and others are more pop oriented. Among the tunes are some nueva canción social protest songs from Latin America that move me. I also included a few pieces of music, not readily available (including two yet-to be-released quintet pieces) that I have played on. I hope you enjoy the music.”

Sterrenplaten leid je ook in quarantaine iedere vrijdag vanaf 21u (CET) door het beste wat muziek te bieden heeft, te beluisteren op Radio Scorpio: 106 FM (Leuven) of www.radioscorpio.be. De uitzending van vorige week – met exclusief nieuw werk van Kassel Jaeger & Jim O’Rourke, C. Lavender en Vladislav Delay, maar ook odes aan Tony Allen en Henry Grimes – kan je herbeluisteren via onderstaande link.

www.mixcloud.com/sterrenplaten
www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten