Sterrenplaten: Mabe Fratti Mixtape

Deze vrijdag voorziet de Guatemalaanse componiste Mabe Fratti Sterrenplaten van een mixtape!

Een maand voor het verschijnen van haar nieuwe album “Será que ahora podremos entendernos?” (in het Nederlands; “zullen we elkaar nu kunnen begrijpen”. Het album komt uit op 25 juni op Unheard of Hope, een sublabel van Tin Angel Records.

Mabe Fratti’s nieuwe album is het resultaat van op de juiste plaats zijn op het juiste moment, met de juiste mensen. Begin 2020 verbleef Fratti in La Orduña, een artiestenruimte in een oude fabriek buiten Mexico-Stad. Door de dreigende lockdown verbleef ze een maand lang in de ruimte, samen met enkele muzikanten uit de lokale scene. “Ik voelde me helemaal niet geïnspireerd. Ik vond het een verschrikkelijk moment”, zegt ze over haar eerste verblijf daar, aan het begin van de pandemie. Bijna per ongeluk ontstond er echter een album.

Metertijd, begonnen Fratti’s gevoelens te veranderen. Ze raakte geïnspireerd door La Orduña en in slechts een paar korte weken improviseerde Mabe bijna alle nummers die later haar tweede album zouden worden.

Het thema op “Será…” is communicatie: “Het is een absurd verlangen om absoluut begrepen te willen worden, maar toch staan we erop  gezien het  menselijke verlangen naar verbinding”, zegt Fratti over het centrale idee van het album.

Fratti’s cello is nog steeds een prominent aspect van het werk, maar wordt er gedrapeerd in vintage synths, gitaren, field recordings en drones – waarvan sommige beïnvloed zijn door Mexico’s experimentele band Tajak, die hier op twee tracks verschijnen. “Será…” is nergens bang te zijn om tussen stijlen en genres te switchen, en dat geldt ook voor de geweldige mix die Mabe Fratti maakte.

Sterrenplaten kan je deze vrijdag vanaf 9pm CET beluisteren op Radio Scorpio via 106fm (Leuven) of www.radioscorpio.be. Mabe’s mix kan je nu hieronder herbeluisteren.

www.mixcloud.com/sterrenplaten
www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten