Sterrenplaten: Slumberland!

De Belgische muzikant, componist en instrumentenbouwer Jochem Baelus is deze week te gast in Sterrenplaten.

Als sinds 2013 laat hij als Slumberland zijn obscure, hypnotiserende krautrock en vervormde exotica op de wereld los. Zijn kenmerkende batterij aan naaimachines, filmprojectoren en mechanische objecten zijn anno 2022 nog steeds aanwezig, maar nu is het vooral de 64-jarige stemkunstenares Sainkho Namtchylak die hem muzikaal inspireert.

(c) Šimon Lupták @ Next // Advanced Music Festival

Namtchylak groeide op in Tuva, een autonome Russische republiek ten noorden van Mongolië. Ze stond bekend als een rebel pur sang, werd de eerste vrouwelijke boventoonkunstenaar, begon deze traditionele gezangen te combineren met invloeden uit de avant-garde muziek en werkte samen met artiesten als Evan Parker en Tinariwen. Haar ontembare demonen en Russische beat-poëzie worden nu begeleid door Bealus’ meeslepende, minimale maar krachtige composities.

Na een uitmuntende performance in de Utrechtse Jacobikerk op Le Guess Who? 2021 werd hun samenwerking ‘Lightkeeper‘ ingeblikt door de Canadees/Libanese geluidstechnicus Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem In My Heart), Constellation Records) in de Belgische Ardennen. ‘Lightkeeper’ verschijnt op 14 november op Morphine Records.

Jochem stelt op onze vraag de hele Sterrenplaten-uitzending samen. Luister deze vrijdag vanaf 21u naar Radio Scorpio via 106fm (Leuven) of www.radioscorpio.be (wereldwijd).

De Sterrenplaten van vorige week – met Horse Lords, Bill Nace, Loula Yorke, Maxine Funke en veel meer – kan je hieronder herbeluisteren.

www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten