Sterrenplaten: Lia Kohl mixtape!

Lia Kohl is een muzikante, geluidskunstenaar en cellist uit Chicago.  In maart releaste ze ‘The Ceiling Reposes‘ op American Dreams Records, deze plaat bouwt voort op haar solo releases ‘Too Small to be a Plain’, op Shinyoko/Artist Pool, en ‘Untitled Radio (futile, fertile)’, op Longform Editions. Voor ‘The Ceiling Reposes’ nam ze urenlang live radiosamples op – stukjes weerbericht, gebeden, talkshows, advertenties en muziek – om verder te versmelten met haar eigen opnames. 

Terwijl de radio het uitgangspunt is, is ‘The Ceiling Reposes’ rijk aan gelaagde instrumenten – cello, synthesizers, stem, kazoo, piano, drums, bellen, windmachine en meer. Kohl nam sommige instrumenten op in de studio, voortbordurend op of elkaar nabootsend op de radio. Andere legde ze buiten vast en voegde vogelgezang, repetitiegebabbel of het geluid van golven toe aan de muziek. Albums worden vaak in lagen gemaakt, maar Kohl houdt deze lagen voor ons duidelijk te horen en herinnert ons eraan dat elk geluid – of het nu gaat om radiogolven, treintoeters of een synthesizer – zijn eigen ruimte en tijd heeft. Deze lagen vervagen en botsen, creëren een samenhangend beeld of vervagen tot dubbel zicht, waardoor we het gevoel krijgen in meerdere tijden en ruimtes tegelijk te zijn. Zonder meer een van onze favoriete platen van dit voorjaar.

Kon niet anders of we vroegen Lia om een mixtape voor ons te maken. Thematisch zijn er vele gelijkenissen met ‘The Ceiling Reposes”, ze beschrijft de mix als volgt:

“I did something a little unconventional and recorded the music through my radio, in my backyard. So the music is playing but you can also hear birds, dogs, construction, motorcycles, and my neighbors. I like to place music in time and place, and this way of doing this feels connected to my practice in a special way.”

Kan je horen nu vrijdag 21u!

Sterrenplaten leid je iedere vrijdag vanaf 21u (CET) door het beste wat muziek te bieden heeft, te beluisteren op Radio Scorpio: 106 FM (Leuven) of www.radioscorpio.be. De uitzending van vorige week – met een bezoek van Gonzo (Circus) en nieuw werk van Gerald Cleaver, Stian Westerhus & Teun Verbruggen, Body/Head, Mandy, Indiana, en anderen – kan je herbeluisteren via onderstaande link.

www.mixcloud.com/sterrenplaten
www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten