Scorpio keert een laatste keer terug naar WO II

Radio Scorpio blikt nu zondag met Radio 1-journalist Ben Vanheukelom terug op de reportagereeks ‘Leuven: bezet en bevrijd’. De reeks over de Tweede Wereldoorlog werd de afgelopen weken uitgezonden op de Leuvense zender. Historicus Herman Van De Vijver, die nog samenwerkte met Maurice De Wilde, en oud-schepen Jaak Brepoels luisterden aandachtig mee.

Radio Scorpio zond in oktober en november de reportagereeks ‘Leuven: bezet en bevrijd’ uit, over het verzet in Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het betrof reportages met een grote historische waarde, in 1985 gemaakt door Ben Vanheukelom. Toen nog gemaakt met een ouderwetse cassetterecorder, waarvan de opnames nadien letterlijk geknipt en geplakt werden op spoelen.

In de laatste aflevering, die nu zondag (13-14u) wordt uitgezonden, blikt Scorpio terug met Vanheukelom. Hij is sinds jaar en dag reporter bij Radio 1, maar zakt voor de gelegenheid weer af naar de studio waar het allemaal begon. Vanheukelom doet dat samen met Herman Van De Vijver, die nog samenwerkte met Maurice De Wilde, en Jaak Brepoels, die onderzoek deed naar de arbeidersbeweging in WO II. De drie lichtten een aantal opmerkelijke passages uit de reportagereeks en voorzien ze van de nodige context.

Overleven in concentratiekamp

De reportagereeks, met Leuvense verzetsstrijders van weleer, werd voor het eerst uitgezonden in 1985. Oorspronkelijk zou ze vijf afleveringen omvatten van om en bij een uur werden, maar het werden er uiteindelijk acht. “Omdat de verhalen maar bleven komen”, duidt Vanheukelom. “De laatste uitzending bijvoorbeeld is één getuigenis, over (over)leven in een concentratiekamp. Dat verhaal beklijft nu nog altijd.”

“Het einde van de Tweede Wereldoorlog lijkt lang geleden, maar de verhalen zijn relevanter dan ooit”, knikt radiomaker Jan Verstrepen. De Leuvenaar, intussen 30 jaar actief voor Scorpio, zocht de opnames in het rijkgevulde archief van Scorpio en heeft ze gedigitaliseerd. Dankzij hem dook Leuven de afgelopen weken in de teletijdmachine op 106 FM.

img_1482Radio Scorpio is de oudste onafhankelijke radiozender van België (°1979) die vandaag nog in de ether is. Het is een van de drie zenders in ons land die geen reclame uitzendt. Luisteren kan via 106 FM in Leuven en de online stream: http://www.radioscorpio.be/luister !